Gratis verzending in NL > €49,95 | Discreet verpakt

Zoeken

Zoeken

Het belang van voorspel én praktische tips

Bij een druk leven schiet tijd nemen voor je seksleven er soms een beetje bij in. En wees eerlijk, in veel gevallen gaat dat ten koste van het voorspel. Een ‘vluggertje’ op zijn tijd kan natuurlijk best opwindend en spannend zijn, maar in deze blog wil ik vooral een pleidooi houden voor het belang van voorspel.

 

Wat is voorspel?

Voorspel is de activiteit dat voorafgaat aan de (penetratie)seks en is bedoeld om de seksuele opwinding te verhogen. Voorspel kan bijvoorbeeld bestaan uit het strelen of masseren van de ander, met elkaar zoenen of het uitwisselen van erotische taal. Dit laatste wordt ook wel ‘dirty talk’ genoemd (maar hoeft natuurlijk helemaal niet ‘dirty’ te zijn). Voorspel is een belangrijk onderdeel van seksueel genot en draagt bij aan intenser seksueel contact.

Het lastige van de definitie van voorspel is dat het eigenlijk zegt dat alles wat we onder ‘voorspel’ scharen (zoenen, strelen, masturberen, orale seks), slechts opstapjes zijn naar waar het echt om gaat; penetratie seks. Dat is natuurlijk een beetje achterhaald. Seks is veel meer dan alleen penetratie. Orale seks kan bijvoorbeeld op zichzelf al een hele fijne seksuele ervaring zijn. Of een uitgebreide erotische massage kan leiden tot een fantastisch hoogtepunt, zonder dat er penetratie bij komt kijken.

 

Waarom is voorspel belangrijk?

Toch is het wel belangrijk om even stil te staan bij het belang van voorspel. Welke definitie je ook hanteert. Want ‘goed’ voorspel is erg belangrijk voor fijne, pijnvrije seks. Een aantal voordelen op een rijtje:

 • Voorspel draagt bij aan het verhogen van de seksuele opwinding en zorgt voor een intenser seksueel contact.
 • Het kan ook helpen om spanning te verminderen.
 • Het helpt je om te ontdekken wat de ander lekker en fijn vindt.
 • Het zorgt voor een emotioneel en fysiek verbonden gevoel tussen beide partners.

In het algemeen heeft voorspel dus een belangrijke rol spelen bij een positieve en plezierige seksuele ervaring.

 

Fysieke voordelen van voorspel

Naast de eerdergenoemde voordelen zorgt voorspel ook fysieke reacties in het lichaam die kunnen bijdragen aan fijne seks. Zo kan voorspel helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de hartslag te verhogen, wat leidt tot een verhoogde seksuele opwinding. Voldoende tijd nemen voor het voorspel zorgt er ook voor dat de vagina voldoende vochtig wordt, voordat je overgaat op penetratie. Hierdoor verloopt de seks soepeler en comfortabeler. Ervaar je regelmatig pijn bij het vrijen (als vrouw)? Dan kan het betekenen dat je onvoldoende vochtig bent voordat je aan de (penetratie)seks begint. Neem of langer de tijd voor voorspel en/of maak gebruik van een glijmiddel.

 

Do’s en don’ts bij voorspel

Er zijn geen vaste regels voor wat je wel en niet moet doen tijdens het voorspel, omdat dit heel erg afhankelijk is van wat beide partners prettig en aangenaam vinden. Het is in ieder geval belangrijk om te communiceren met elkaar over wat je wel en niet lekker vindt en om elkaars wensen en grenzen altijd te respecteren. Beide partners moeten plezier ervaren van voorspel!

Do's bij voorspel zijn:

 • Probeer te ontdekken wat je partner lekker vindt door te vragen naar zijn of haar voorkeuren. Stel vragen, luister en vraag door.
 • Maak gebruik van verschillende sensuele technieken, zoals masseren, zoenen en strelen, om de seksuele opwinding te verhogen. Wissel af wie hierin ‘de leiding’ neemt.
 • Laat je partner weten dat je hem of haar aantrekkelijk en begeerlijk vindt door middel van complimenten en fysiek contact. Niks zo opwindend als je geliefd te voelen! 

Don'ts bij voorspel zijn:

 • Probeer niet te forceren of te dwingen als je partner niet in de stemming is of zich niet comfortabel voelt bij bepaalde handelingen.
 • Wees niet ongeduldig en probeer niet om te snel tot seksueel contact of penetratie over te gaan, maar neem de tijd om elkaars lichaam te verkennen en te genieten van elkaars aanwezigheid.
 • Wees niet ongevoelig of ongeïnteresseerd als je partner iets voorstelt wat jij niet leuk vindt, maar probeer te luisteren en te begrijpen waarom de ander iets leuk vindt en zoek naar een compromis.

 

8 praktische tips voor ultiem voorspel

Het is vooral belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het voorspel en je eigen fantasie en creativiteit te gebruiken. Blijf open communiceren met je partner over je wensen, verlangens en fantasieën. Daarnaast kunnen verschillende producten en hulpmiddelen je een handje helpen om het voorspel nog ultiemer te maken. We geven een aantal praktische tips:

 1. Massageolie of glijmiddel kan helpen om de huid te hydrateren en te verzachten, waardoor het masseren en strelen tijdens het voorspel aangenamer en comfortabeler wordt.
 1. Bad- en doucheproducten met een sensuele geur kunnen helpen om de zintuigen te prikkelen en de seksuele opwinding te verhogen.
 1. Lippenbalsem met een zachte textuur en een aangename geur kan helpen om de lippen zacht en vochtig te houden, wat kan bijdragen aan comfortabeler zoenen tijdens het voorspel.
 1. Draag erotische lingerie om je partner te verleiden en om je seksueel bewust te voelen. Het dragen van erotische lingerie kan je helpen om je sensueler en zelfverzekerder te voelen.
 1. Massagekaarsen met sensuele geuren zorgen voor een romantische en intieme sfeer. Een massagekaars prikkelt de zintuigen en verspreidt een heerlijke geur.
 1. Maak gebruik van muziek om een romantische en ontspannen sfeer te creëren. Kies bijvoorbeeld voor muziek met een lage en zachte toon die de hartslag kan verlagen en de spieren kan ontspannen.
 1. Gebruik een (seks)kussen of deken om je comfortabeler te voelen. Bijvoorbeeld, door een kussen onder je hoofd te leggen als je ligt of om tegenaan te leunen als je staat. Een sekskussen is specifiek ontworpen om verschillende standjes comfortabeler te maken.
 1. Maak gebruik van seksspeeltjes om je voorspel te verrijken. Bijvoorbeeld, door een vibrator of luchtdruk toy te gebruiken om de clitoris, eikel of G-spot te stimuleren (ja, ook voor mannen kan een vibrator of luchtdruk toy fijn voelen!). 

Geniet van elkaar!

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Reacties worden eerst door ons beoordeeld.