Gratis verzending in NL > €49,95 | Discreet verpakt

Zoeken

Zoeken

Seks na de zwangerschap

Na het schrijven van mijn vorige blog over ‘seks en zwangerschap’ ben ik in contact gekomen met een bekkenbodem fysiotherapeut. Een ontzettend leuke vrouw die erg gepassioneerd is voor haar vak. In haar praktijk behandelt zij onder andere vrouwen die zelfs tot een jaar na hun bevalling nog geen seks durven te hebben met hun man.

Dat heeft mij wel aan het denken gezet. Ik voel me dan ook echt een gezegend mens dat dit bij ons niet het geval was. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, konden wij ons seksleven gelukkig weer snel oppakken. Helaas zijn er genoeg stellen die problemen ervaren met de seks na de bevalling. Veelvoorkomende problemen zijn bijvoorbeeld pijn bij het vrijen of een pijnlijke /gevoelige vagina, angst om weer seks te hebben met elkaar en vermoeidheid. Er zijn ook mannen die een lange tijd erg terughoudend kunnen zijn als het gaat om de intimiteit tussen elkaar. Dit is niet omdat ze hun vrouw niet meer aantrekkelijk vinden, maar komt vaak omdat de bevalling erg veel indruk op ze heeft gemaakt (ze hebben een kind door je vagina geboren zien worden!). Er kan bijvoorbeeld de angst bestaan om je pijn te doen. Voor vrouwen kan het zijn dat het gevoel van een orgasme anders is of dat het samentrekken van de baarmoeder (wat gebeurt tijdens een orgasme) erg gevoelig is.

Het belangrijkste is en blijft dat je hier samen met elkaar over praat na een bevalling. Geef aan wat je verwachtingen zijn naar elkaar en waar je tegenop ziet of bang voor bent. Bouw de intimiteit daarna weer rustig op. Je hoeft echt niet meteen tot penetratie over te gaan. Je kunt de intimiteit ook op andere manieren beleven. Zorg er ook voor dat je wat meer tijd neemt voor het voorspel en houd er rekening mee dat je niet gestoord wordt door een huilende baby. In de eerste periode (zeker als je als vrouw borstvoeding geeft) kan het zijn dat je vagina wat droger is van binnen. Het kan dan helpen om een glijmiddel te gebruiken.

Heb je er toch nog moeite mee om je seksleven weer op te pakken? En kom je er samen niet uit. Bespreek dit dan ook eens met een goede vriendin of zus die ook een bevalling heeft meegemaakt. Ook al ben je het misschien niet gewend of vind je dit heel spannend. Je zult merken dat als je er met een dierbaar iemand over kan praten dit je alleen maar zal opluchten. Je zult vast erkenning vinden bij de ander. Er zijn zoveel vrouwen die een kindje hebben gekregen en met dezelfde problemen hebben rondgelopen als jij.

Dit is ook wat ik bedoel met het een stukje taboe doorbreken. Er zit al zoveel wijsheid in ons als vrouwen dat we elkaar al goed kunnen helpen zonder dat je je gelijk tot een specialist hoeft te wenden (wat aan de andere kant ook wel prettig kan zijn en in sommige gevallen is het juist goed om direct naar een specialist te gaan). Mocht de gelegenheid zich voordoen en je hebt het gevoel dat je er iemand mee kan helpen, vraag dan gewoon eens hoe het gaat met de seks na de bevalling. Er zijn genoeg vrouwen en stellen die alleen al geholpen zijn als ze er met iemand over kunnen praten!

Ik ben wel benieuwd of de lezers van mijn blog hun ervaringen met vriendinnen, zussen of schoonzussen ook hebben gedeeld? Heb jij een tip kunnen geven waardoor je de ander hebt geholpen of heb je er juist moeite mee om met vriendinnen of een zus over seks te praten, maar heeft mijn blog je tot nadenken gezet? 

Els Gouman

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Reacties worden eerst door ons beoordeeld.