Gratis verzending in NL > €49,95 | Discreet verpakt

Zoeken

Zoeken

Kosjer seks

Onlangs kreeg ik het boek ‘Kosjer Seks’ in handen, geschreven door rabbijn Shmuley Boteach. Aangezien deze titel mijn nieuwsgierigheid opwekte, ben ik me eens gaan verdiepen in dit geweldige boek. Wat mij in Kosjer Seks vooral opviel was hoe mooi rabbijn Shmuley seksualiteit beschrijft. Heel praktisch schrijft hij hoe er binnen de joodse tradities aan wordt gekeken tegen onderwerpen rond seksualiteit en intimiteit. Ik ben het niet in alles met hem eens, maar het is mooi om te lezen hoe hij ingaat op het mysterie rondom seks. Het boek leert je hoeveel diepere lagen er in seksualiteit en intimiteit liggen.

Vijftig tinten grijs
Kosjer seks is niet het enige boek wat op mijn nachtkastje heeft gelegen de afgelopen tijd. Vijftig tinten grijs heeft op hetzelfde stapeltje gelegen als Kosjer Seks. Nu wil ik hier niet heel inhoudelijk ingaan op Vijftig tinten grijs, maar het boek heeft mij wel aan het denken gezet. Het boek vijftig tinten grijs beschrijft tot in detail hoe de hoofdpersonen in het boek de liefde met elkaar bedrijven. De beschrijving is zo gedetailleerd dat je geen moeite hoeft te doen om je er een voorstelling van te maken. Ik moet eerlijk bekennen dat het boek wel inspireert om nieuwe dingen uit te proberen in je liefdesleven en nee, dan heb ik het niet over alle extreme en kinky dingen die erin staan! Maar het is toch leuk om ook in je seksleven creatief te blijven?

Rabbijn Shmuley versus E.L. James
Uiteindelijk is vijftig tinten grijs natuurlijk sterk geromantiseerd en geeft het daarmee geen realistisch beeld van seksualiteit binnen een relatie. Wat het boek wel doet is de dingen beschrijven zoals ze zijn, het beestje bij de naam noemen. Het laat niks te raden over. Wat dat betreft kunnen we daar in de christelijke wereld misschien wel wat van leren. Wanneer je niet op een gewone manier over seks kunt praten met elkaar dan creëer je een soort ongemakkelijke sfeer die ervoor zorgt dat veel problemen onbesproken blijven. Vijftig tinten grijs heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er overal wordt gepraat over seks. De vraag is alleen of het de juiste ‘informatie’ geeft.

Citaat van rabbijn Shmuley Boteach:
"Biologische seks heeft steeds nieuwe partners nodig om de passie in stand te houden. Kosjere seks brengt de diepere lagen van één en dezelfde partner aan het licht hetgeen tot vervulling en vernieuw leidt."
Rabbijn Shmuley schrijft onder andere in zijn boek hoe er binnen de Joodse traditie aandacht wordt gegeven aan seksuele voorlichting aan stellen die gaan trouwen. Voordat ze in het huwelijksbootje stappen worden zowel man als vrouw bij de Rabbijn geroepen en krijgen ze uitgebreide adviezen, praktische tips en zeer gedetailleerde uitleg over hoe ze op een mooie maar ook Bijbelse manier met seksualiteit om mogen gaan. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat het nastreven van een orgasme bij de vrouw bij joodse mannen als een verplichting wordt opgelegd.

Tenslotte: het is een geruststellende gedachte dat volgens rabbijn Shmuley orale seks, seksspeeltjes en de Kamasutra Kosjer zijn. Dus leef je uit zou ik zeggen!

Els Gouman

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Reacties worden eerst door ons beoordeeld.