Gratis verzending in NL > €49,95 | Discreet verpakt

Zoeken

Zoeken

Dit wist je nog niet over seks

Bijzonder eigenlijk dat we vaak nog maar weinig weten over hoe seks echt werkt. Er zijn een hoop vooroordelen, mythes en fabeltjes. Ken jij je eigen lichaam eigenlijk wel goed? En kloppen de dingen die je vroeger misschien geleerd hebt van je ouders, vriendjes of vriendinnetjes eigenlijk wel? Het is erg jammer dat seks nog steeds een taboe is en dat erover praten vaak gepaard gaat met schaamte. In deze blog daarom twee dingen over seks, waarvan ik (bijna) zeker weet dat jij dit nog niet wist en die het belang van goed voorspel benadrukken!

1. Vaginaal klaarkomen bestaat niet
Dit is misschien wel een van de grootste mythes op seksgebied die er bestaat. Er is geen verschil tussen een vaginaal- of clitoraal orgasme. Het is wel mogelijk om door alleen penetratie klaar te komen, zonder de clitoris extra te stimuleren, maar dit is geen vaginaal orgasme. Hoe zit het dan wel? De clitoris bevindt zich niet alleen in het bovenste, buitenste deel van de vulva, maar heeft, net als bij de penis, zwellichamen die doorlopen tot ver in de schaamlippen (de bulbi). De clitoris is dus vele malen groter dan wij vaak denken! Als er goed voorspel heeft plaatsgevonden, dan zwellen deze zwellichamen op. Hierdoor kan het zijn dat bij penetratie (het stoten van de man) de man met zijn onderlichaam tegen de schaamlippen aankomt wat bij sommige vrouwen leidt tot een orgasme. Daarom is het ook zo belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het voorspel. Dan bevorder je niet alleen dat je voldoende vochtig wordt, maar ook dat het hele orgaan van de clitoris voldoende is opgezwollen en je als vrouw ‘gevoeliger’ bent. Het blijft wel zo dat niet alle vrouwen op deze manier klaar kunnen komen en er in veel gevallen extra stimulatie met de hand of een vibratornodig is.

2. Hoe ontstaat jouw natuurlijke glijmiddel eigenlijk?
De werking van onze vagina is echt bijzonder en uniek. Zo is het onder andere in staat om zelf een natuurlijk glijmiddel aan te maken. Ook hierbij is het belangrijk om voldoende tijd te maken voor het voorspel. Bij veel vrouwen is het denken aan seks of het zien van seksueel getinte beelden al voldoende voor een lichamelijke reactie. Hierbij beginnen de schaamlippen licht op te zwellen en wordt er vocht aangemaakt in de vagina. Veel vrouwen hebben dit in eerste instantie niet eens in de gaten, omdat het zich allemaal inwendig afspeelt. Bij de man is een reactie meer direct voelbaar en zichtbaar.

Wanneer een vrouw opgewonden is, dan is de vaginawand meer doorbloed en wordt deze (net als bij de penis) veel dikker. De vaginawand wordt harder (dikker) waardoor de haarvaatjes in de wand letterlijk worden samengeperst en er vocht (plasma) uit de cellen vloeit en door de vaginawand naar buiten wordt geperst. Het natuurlijk glijmiddel in jouw lichaam is onmisbaar om pijnloos te kunnen vrijen. Wanneer er onvoldoende glijmiddel aanwezig is tijdens de penetratie, dan kan de vrouw pijn ervaren of kan het zelfs tot kleine wondjes leiden.

Een leuk feitje: het vochtig worden van de vagina bij de vrouw is in principe hetzelfde mechanisme als het hard worden van de penis bij de man. Het verschil is dat bij de man het bloed wat naar de penis wordt gevoerd geen kant op kan, waardoor er een erectie ontstaat. Bij de vrouw kan het juist wel alle kanten op en leidt het tot zwelling en lubricatie (vocht)*.

Toen ik bij een lezing van Ellen Laan over het eerste punt hoorde viel bij mij het kwartje en was er ook een soort van opluchting. Ik dacht altijd dat het aan de bouw van ons lichaam lag als je niet vaginaal kon klaarkomen, maar inmiddels weet ik wel beter. Heb jij zelf ook een vraag? Of weet jij nog een leuk onderwerp voor een blog om te schrijven? Laat het mij weten!?

Els Gouman
*Bron: Seks! Rik van Lunsen en Ellen Laan

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Reacties worden eerst door ons beoordeeld.