Gratis verzending in NL > €49,95 | Discreet verpakt

Zoeken

Zoeken

Seks en ouder worden

Bij het ouder worden verandert ook je seksleven, daar sta ik zelf als dertiger niet zo vaak bij stil. Het leuke aan mijn studie seksuologie is dat ik hier nu zelf ook meer inzichten in heb gekregen. Een feitje: ongeveer vijftig procent van de 50+’ers is nog seksueel actief en van de 70+’ers is dit nog maar dertig procent. Het hoeft natuurlijk helemaal niet erg te zijn om minder seksueel contact te hebben. De behoefte aan seksueel contact kan naar mate je ouder wordt namelijk een andere betekenis krijgen. Er is zelfs een grote groep vrouwen die er blij mee is dat ze niet meer aan hun huwelijkse verplichtingen hoeven te voldoen. Mannen daarentegen zijn over het algemeen nog langer seksueel actief. Op oudere leeftijd staan vaak de lustaspecten tijdens de seks minder centraal, maar is er nog wel degelijk behoefte aan intimiteit, troost en aanraking door seksueel contact.  

In deze blog beschrijf ik een aantal aspecten die te maken hebben met de voor- en nadelen van seksualiteit bij het ouder worden.

Bij het ouder worden merk je vaak dat de energie die je vroeger in overvloed had aan het afnemen is. Ouderen zijn over het algemeen eerder vermoeid en hebben meer rust nodig. Als je gewend bent om ’s avonds voor het slapen gaan seks te hebben, zou het nu een goed moment zijn om de gewoontes die je mogelijk had om te gooien. Maak bijvoorbeeld gebruik van de ochtend. De meeste mannen hebben een ochtenderectie en na een goede nachtrust hebben jullie beiden meer energie. Dit is vooral een handige tip als je te kampen hebt met erectieproblemen. 

Bij vrouwen die inmiddels al uit de overgang zijn gekomen, kan het soms voorkomen dat er vaginale droogheid optreed. Ook de vaginawand wordt dunner waardoor er pijn bij het vrijen kan ontstaan. Een glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis kan dan helpen om pijn bij het vrijen te voorkomen.

Bij de man kan het voorkomen dat hij minder snel opgewonden wordt. Waar hij eerst bijvoorbeeld bij het uitkleden van zijn vrouw al snel opgewonden kon raken kan het nu voorkomen dat hij dit minder of helemaal niet meer heeft. De man zou dan voorafgaand aan de seks meer gestimuleerd kunnen worden. Dit kan op diverse manieren. Aftrekken, bijvoorbeeld met een glijmiddel of een masturbatie eitje, het gebruik van een vibrator die geschikt voor stimulatie bij man en vrouw (koppelvibrator) of via orale stimulatie.

Ouder worden heeft echt niet alleen maar nadelen hoor! Ouder wordende mannen komen bijvoorbeeld minder snel klaar. Als je altijd moeite had met het uitstellen van de zaadlozing en de vrouw nog niet tot een orgasme gekomen was kan het juist voor de vrouw heerlijk zijn dat haar man iets langer de tijd nodig heeft waardoor zij langer kan genieten van de penetratie.

Ik ben benieuwd welke voordelen jij nog meer ervaart. Reageren kan helaas niet direct op mijn blog, maar schroom niet om mij een e-mail te sturen naar els@intimitijd.nl


 

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Reacties worden eerst door ons beoordeeld.