Gratis verzending in NL > €49,95 | Discreet verpakt

Zoeken

Zoeken

Als kanker je seksualiteit beïnvloed

Nadat ik mijn opleiding seksuologie heb afgerond, ben ik lid geworden van de Nederlandse Vereniging Voor Seksuologen (NVVS). De laatste editie van het ledenmagazine ging over kanker en seksualiteit. Zelf heb ik deze ziekte van dichtbij meegemaakt, toen bij mijn moeder kanker werd geconstateerd met uiteindelijk haar overlijden als gevolg. Ik was toen nog relatief jong en heb destijds nooit zo nagedacht over de impact die kanker kan hebben op je seksleven. Je eerste gedachten zijn natuurlijk gericht op het overleven. Je gaat een proces in van behandelingen, bestralingen, chemo en/of operaties. Je leeft met de dag en bent blij als je de dag weer bent doorgekomen.

Toch is het goed als je eenmaal de eerste klap te boven bent van dit vreselijk nieuws om ook na te gaan wat voor impact de behandeling van kanker kan hebben op je seksualiteit. Hulpverleners informeren in de meeste gevallen zonder problemen over veelvoorkomende klachten die kunnen ontstaan, zoals hoofdpijn, misselijkheid en andere lichamelijke klachten. Maar als het gaat om problemen gerelateerd aan seksualiteit dan ervaren ook zij vaak schroom om dit onderwerp aan te snijden of verwachten van de patiënt dat zij zelf met vragen komen.

Wanneer jijzelf of een van je naaste hiermee te maken heeft, zet dan je vragen op een lijstje en probeer ook dit onderwerp te bespreken met je arts. Welke impact heeft mijn behandeling op het krijgen van een erectie? Is penetratie straks überhaupt nog wel mogelijk? Kan het geen kwaad om seks te hebben? Hierbij is het belangrijk om niet alleen praktische vragen te stellen, maar ook over de beleving van seksualiteit.

De kans bestaat namelijk dat je tijdens je herstel klachten ondervindt, zoals pijn bij het vrijen of vaginale droogte. Soms kan het gebruik van een glijmiddel dan al voldoende helpen. Maar er zijn ook klachten die wat meer tijd en aandacht vragen, zoals verminderde opwinding, vermoeidheid of het uitblijven van een orgasme. Ga in zo’n geval altijd in gesprek met een verpleegkundige of hulpverlener die gespecialiseerd is op dit gebied.

Gelukkig zijn er niet alleen maar doemscenario’s. In de meeste gevallen gaat het na een tijdje vanzelf weer goed en pakken stellen langzaam weer de draad op. Het is vooral belangrijk om te blijven praten met elkaar. Deel met elkaar hoe je je voelt, hoe je lichaam is veranderd en wat dit doet met je zelfbeeld. Help elkaar daarin en bevestig elkaar. Laat je bij grotere problemen altijd doorverwijzen naar een seksuoloog of andere gespecialiseerde hulpverlener. Hij of zij kan bijvoorbeeld alternatieven met je bespreken als coitus tijdelijk niet meer mogelijk is. Juist in zo’n moeilijke periode is het belangrijk om elkaar ook fysiek te bevestigen. Dat je laat zien dat je de ander nog volledig liefhebt en accepteert zoals hij of zij is.

Zit jij midden in een situatie waarin je zojuist slecht nieuws te horen hebt gekregen of ben je juist weer herstellende van een behandeling? Dan wens ik je heel veel sterkte en succes toe.

Els Gouman
10 januari 2018

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Reacties worden eerst door ons beoordeeld.