Gratis verzending in NL > €49,95 | Discreet verpakt

Zoeken

Zoeken

Power to the Women!

Heb jij de nieuwe Barbie-film al gezien in de bioscoop? Afgelopen week ben ik er met mijn dochter geweest. De film was anders dan we ons hadden voorgesteld, maar we werden aangenaam verrast door de diepere lagen die in de film zitten. Het ging precies over een thema waar ik zelf al een tijd mee bezig ben. Ik ga overigens niet te veel spoilers weggeven… mocht je hem nog willen kijken.

Barbie heeft in het verleden veel kritiek gekregen vanwege haar onrealistische proporties en perfecte uiterlijk, wat niet het beste voorbeeld lijkt te zijn voor body positivity in deze tijd. Echter, de oorspronkelijke bedoeling achter Barbie was om een rolmodel te zijn voor alle vrouwen. Om te laten zien dat je alles kunt worden wat je maar wilt. Een arts, piloot, verpleegster, dierenarts, chauffeur, vuilnisvrouw, president – de vriendinnen van Barbie in de film ondersteunen elkaar volledig en vinden het volkomen normaal dat vrouwen de leiding hebben. Totdat er een scheur ontstaat in Barbie's wereld...

De kracht van bemoediging

Het deed mij denken aan de studenten die ik afgelopen periode heb begeleid in de minor ‘Liefde, Seks en Erotiek’ op de Christelijke Hogeschool in Ede. Studenten volgen in deze minor hoorcolleges en er is veel ruimte voor het delen van ervaringen en het verdiepen van thema’s in persoonlijke vormingslessen. Ik mocht de afgelopen minor 8 vrouwelijke studenten begeleiden. De sfeer in deze groep was heel fijn en veilig. Het viel mij op dat deze vrouwen onderling enorm supportive waren naar elkaar. De studenten kwamen vanuit verschillende hoeken van het land en hun kijk op religie en seksualiteit liep sterk uiteen. Maar wat een student ook vertelde, elke keer werd er vanuit de groep bemoedigend op gereageerd. Niks was gek of raar. Alles mocht er zijn. Deze vrouwen bouwden elkaar (onbewust) op. Door elkaar complimenten te geven, te luisteren naar elkaar en niet te oordelen. Stuk voor stuk powervrouwen!

Toen ik hen na een aantal weken tijdens een reünie-borrel in Utrecht ontmoette, viel mij weer hetzelfde op. Deze vrouwen bemoedigen elkaar. Door de open gesprekken die we hadden in de lessen, durfden deze studenten ook meer open gesprekken aan te gaan in hun omgeving. Als een olievlek breidde het zich uit. Door open te zijn heeft het ze meer verdieping gebracht in vriendschappen en in de omgang met familie.

We hebben elkaar nodig

Dus lieve vrouw hierbij een oproep aan jou persoonlijk. Bemoedig de vrouwen om je heen. Bemoedig je dochter, je buurvrouw, je vriendin, je zus, je oma enz. Praat positief over elkaar en bouw elkaar op! We hebben elkaar zo nodig. Geef het goede voorbeeld aan je dochter, zodat ook op school meiden elkaar meer supporten en minder last hebben van het bekende meidenvenijn. Echt, de wereld gaat er een stuk beter van uit zien! En deze begint bij jezelf.

Een leuk feitje: Wist je dat bij positieve gesprekken, het ervaren van een verbinding en/of voor iemand zorgen, je oxytocine niveau stijgt? Dit hormoon speelt bij vrouwen een belangrijke rol bij diverse fysiologische processen en sociale interacties. En zorgt voor een kalmerend effect en vermindering van stressreacties.

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Reacties worden eerst door ons beoordeeld.