Gratis verzending in NL > €49,95 | Discreet verpakt

Zoeken

Zoeken

Pijn bij het vrijen?

Ik denk dat elke vrouw weleens een keer pijn bij het vrijen heeft ervaren bij penetratie. Maar wat doe je dan? Stop je? Of ga je toch door? Denk je het gaat vanzelf wel over? Of… volgende keer beter? Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor pijn bij het vrijen. In deze blog ga ik in op een aantal veel voorkomende pijnklachten en geef ik je een aantal tips over hoe je pijn bij het vrijen kan voorkomen. 

Geen of weinig voorspel
Dr. Kevin Leman, christen psycholoog en schrijver van het boek ‘Tussen de lakens’ zegt over het voorspel: “Do it as slow as possible”. De meeste erotische scenes in films zijn niet echt het juiste voorbeeld van goed voorspel. Er wordt even gezoend en even heftig geknuffeld om vrijwel meteen over te gaan op de (coitus) penetratie. Ook pornofilms geven niet echt een goed en realistisch beeld van hoe seks in de meeste gevallen opgebouwd wordt.

Het is erg belangrijk om voldoende tijd te nemen voor voorspel! Bij ons vrouwen kan het nu eenmaal soms wat langer duren voordat er voldoende vocht is aangemaakt waardoor de penis makkelijker naar binnen glijdt. Vraag bijvoorbeeld aan je partner om in je vagina op zoek te gaan naar de g-spot. Door dit plekje te stimuleren maak je vaak sneller vocht aan. Kan je allebei een keer niet wachten en wil je een vluggertje? Gebruik dan een glijmiddel om te voorkomen dat het gaat irriteren, omdat de vagina te droog is.

Vaginale droogheid
Dit is een veel voorkomende klacht. Ook al besteed je voldoende tijd aan voorspel, je wordt toch niet voldoende vochtig. Vaginale droogheid kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld door overgangsklachten. De vaginawand wordt tijdens de menopauze dunner en kan daardoor makkelijker beschadigd raken. Andere oorzaken kunnen zijn; overgewicht of obesitas, medicijn gebruik, diabates of na chemotherapie en/of bestraling. Ook hierbij kan het gebruik van een glijmiddelhelpen. Maar neem in ieder geval contact op met je huisarts voor advies.

Psychische factoren
Ook psychische factoren hebben invloed op het ervaren van pijn tijdens vrijen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een keer een pijnlijke ervaring hebt gehad tijdens het vrijen, waardoor alleen al de gedachte aan een volgende vrijpartij angst kan oproepen. Deze angst kan leiden tot verminderde opwinding waardoor er vaginale droogheid optreedt. Of deze angst heeft als gevolg dat de bekkenbodemspieren te veel worden aangespannen. Dit in combinatie met vaginale droogheid kan maakt dat er kleine wondjes kunnen ontstaan. Verder kunnen sommige vrouwen met depressiviteitsklachten meer pijn ervaren. Herken jij je in deze doelgroep dan kunnen bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen jou helpen. Maar bij echt aanhoudende klachten kan je ook een bekkenbodemtherapeut consulteren.

Pijn = stoppen
De allerbelangrijkste tip die ik je mee wil geven is dat als je pijn ervaart tijdens het vrijen je direct stopt met de coitus (penetratie). Hoe langer je doorgaat, hoe groter de kans dat de pijn erger wordt en/of je de pijnklachten vaker zult ervaren. Ga zelf op zoek naar wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn. Blijf je aanhoudende pijn houden dan kan er sprake zijn van dyspareunie. Dit Griekse woord betekent letterlijk “het niet goed bij elkaar passen van bedgenoten”. Dyspareunie komt ongeveer bij 5% van de vrouwen voor in Nederland. Blijven je klachten dus aanhouden en weet je niet wat de oorzaak zou kunnen zijn of ervaar je zelfs na het gebruik van een glijmiddel nog pijn, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Wist je dat ook mannen pijn kunnen ervaren tijdens de seks? In een andere blog lees je daar binnenkort meer over…

Els Gouman

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Reacties worden eerst door ons beoordeeld.